donderdag 13 december 2012

43.000 leerlingen behalen Mediamaster-diploma 2012

Ruim 43.000 leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs hebben hun Mediamaster-diploma behaald aan het einde van de Week van de Mediawijsheid 2012. Tijdens deze week zijn ze in de klas aan de slag gegaan met de interactieve media-ervaring MediaMasters 2012. De leerlingen hebben in samenspel met hun leerkrachten en ouders laten zien hoe mediawijs ze zijn.
Bron: Mediawijzernet. Hier is ook meer informatie te vinden over Mediamasters 2012.

maandag 10 december 2012

Welkom in de Gouden Eeuw.

Op zondag 9 december is "Welkom in de Gouden Eeuw" van start gegaan. In acht afleveringen wordt de kijker door middel van humoristische historische sketches meegenomen naar de voornaamste gebeurtenissen en personages uit de Gouden Eeuw. Van VOC tot rampjaar, van Rembrandt tot Piet Hein, alles en iedereen passeert de revue. "Welkom in de Gouden Eeuw" is speciaal gemaakt voor de jeugdige kijker en wordt o.a gespeeld door cabaretiers Alex Klaasen, Plien van Bennekom, Martine Sandifort, Marcel Musters, Ellen Pieters en Hans Kesting. De regie is in handen van Niek Barendsen, die ook werkzaam is als auteur en coördinator drama bij "Het Klokhuis". De serie wordt elke zondag om 18.10 uur uitgezonden op Nederland 3.

vrijdag 23 november 2012

Week van de Mediawijsheid

Van 23 - 30 november  vindt de derde editie van de Week van de Mediawijsheid plaats. In deze week vraagt Mediawijzer.net aandacht van ouders, jeugd en leerkrachten voor het belang van Mediawijsheid en wordt er een maatschappelijke discussie geactiveerd over de thema's die daarmee samenhangen. Ook biedt Mediawijzer.net het basisonderwijs tijdens deze week de ultieme media-ervaring: MediaMasters, Media Battle en Nationale ouderavond.

Logo

Het thema dit jaar is de invloed van media op de stijl van leven van 10-14 jarigen. Wat doen media met je gezondheid, welke invloed hebben ze op je relaties en identiteit? Hoe beïnvloed je elkaar daarin en welke rol spelen opvoeders daarbij? De jeugd lijkt redelijk mediawijs maar ze gebruiken niet altijd alle mogelijkheden en onderschatten hun mediagedrag. Media ervaren en er samen met vrienden, ouders en docenten over praten maakt wijzer!

Meer informatie over deze week en alle activiteiten die plaatsvinden is te vinden op deze speciale website.

donderdag 8 november 2012

2013 jaar van het voorlezen

In 2013 worden er verschillende jubilea gevierd. De Stichting Lezen bestaat dan 25 jaar, Stichting Lezen & Schrijven 10 jaar, De Nationale Voorleeswedstrijd 20 jaar, De Nationale Voorleesdagen 10 jaar en BoekStart 5 jaar. Dit is aanleiding om 2013 uit te roepen tot Jaar van het Voorlezen. Het doel is iedereen te laten ervaren dat voorlezen leuk en waardevol is. Op de website Jaar van het Voorlezen is meer informatie te vinden. Eén van de eerste activiteiten die dat jaar gehouden worden zijn "De nationale voorleesdagen" van woensdag 23 januari tot en met zaterdag 2 februari. Tijdens de eerste dag zal op een groot aantal peuterspeelzalen en basisscholen het nationale voorleesontbijt geserveerd worden. Een groot aantal landelijk of plaatselijk bekende persoonlijkheden zullen hierbij aanschuiven om voor te lezen.

woensdag 7 november 2012

Tijdschrift "Lichamelijke opvoeding"

In Xplora is het tijdschrift "Lichamelijke opvoeding" aanwezig. De lopende jaargang is te vinden op het tijdschriftenrek en oudere jaargangen worden ingebonden en 5 jaar bewaard.
Via de website van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) zijn alle tijdschriftnummers vanaf 2004 als pdf te downloaden. Handig als je thuis zit en een tijdschrift nodig hebt of wanneer je net dat ene nummer dat je nodig hebt in Xplora niet kunt vinden.

donderdag 4 oktober 2012

Sylvia vanden Heede

Tijdens de Kinderboekenweekdag was Sylvia vanden Heede de gastspreker. Zij heeft twee keer een lezing verzorgd voor de 1e jaars Pabostudenten. Sylvia vanden Heede is vooral bekend vanwege haar boeken van Vos en Haas.

In Xplora is op de 1e verdieping bij de servicebalie een tentoonstelling van de bekroonde boeken te vinden en bij de informatiebalie op de 1e etage van boeken van Sylvia vanden Heede en van boeken die passen bij het thema van de Kinderboekenweek "Hallo wereld".

woensdag 3 oktober 2012

Gouden Griffel voor Bibi Dumon Tak

De Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek, is uitgereikt aan Bibi Dumon Tak. De jury noemt haar boek Winterdieren een 'parel binnen de non-fictie'.
De auteur kreeg de prijs tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek. Aan de Gouden Griffel is een bedrag verbonden van 1500 euro.

 ANP

Vier keer zilver
Bibi Dumon Tak schreef verschillende non-fictieboeken voor kinderen. Ze kreeg vier keer eerder de Zilveren Griffel. Met Winterdieren wint ze voor het eerst de hoofdprijs.
In Winterdieren neemt Dumon Tak de lezer mee naar de fauna in koude gebieden. In 2006 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk, Laika tussen de Sterren, over het Russische hondje dat in 1957 als eerste levende wezen in de ruimte is geweest.
Bron: NOS Nieuws

donderdag 27 september 2012

Gouden Penseel voor Sieb Posthuma

Het Gouden Penseel 2012 is gewonnen door illustrator Sieb Posthuma. Hij ontving de onderscheiding woensdag 27 september  in het Rijksmuseum voor zijn illustraties in het boek Een vijver vol inkt van Annie M.G. Schmidt. Karina Schaapman kreeg het Zilveren Penseel uitgereikt voor Het Muizenhuis : Sam en Julia (fotografie Ton Bouwer). Het Gulden Palet, de nieuwe bekroning voor het werk van een buitenlandse illustrator, werd uitgereikt aan Kitty Crowther voor Kleine Man en God.


Vlag en WimpelsNaast de bovengenoemde Penselen en het Palet kregen drie boeken een Vlag en Wimpel: Papa, hoor je me?, met illustraties van Annemarie van Haeringen en tekst van Tamara Bos, Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan van Wouter van Reek en Juffrouw van Zanten en de zeven rovers, met illustraties van Dorine de Vos en tekst van Mathilde Stein.
Tentoonstelling
Na de uitreiking van de prijzen werd de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend door de winnaars. Tot en met 26 november 2012 zijn hier de originele prenten te zien van de winnaars van de Penselen en het Palet. Daarnaast wordt er aandacht aan de Boekensleutel besteed.
Bron: persbericht CPNB




woensdag 26 september 2012

Zilveren griffels uitgereikt

In Amsterdam zijn dinsdagavond 25 september de Zilveren Griffels uitgereikt, de prijzen voor de beste kinderboeken van 2012.
De winnaars:
tot 6:
Sjoerd Kuyper - O rode papaver, boem pats knal!
Wouter van Reek - Keepvogel en Kijkvogel                                    
6+
Edward van de Vendel - Toen kwam Sam
Siri Kolu - Ik en de rovers
9+
Harm de Jonge - Vuurbom
Truus Matti - Mister Orange
Informatief
Bibi Dumon Tak - Winterdieren
Jacqueline van Maarsen - Je beste vriendin Anne
Poëzie
Ted van Lieshout - Driedelig paard
 
Volgende week woensdag begint de Kinderboekenweek (3-14 oktober). Op 2 oktober wordt bekend wie het allerbeste kinderboek heeft geschreven. Die schrijver krijgt dan de Gouden Griffel.

dinsdag 25 september 2012

Oktober: maand van de geschiedenis

De hele maand oktober 2012 staat geschiedenis in de belangstelling, want dan gaat de negende editie van de Maand van de Geschiedenis van start. Door meer dan honderd instellingen verspreid over Nederland worden verschillende activiteiten georganiseerd. Het thema van de Maand van de Geschiedenis is Arm & Rijk. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs is een lespakket ontwikkeld met als titel: Bij mij om de hoek : verhalen over Arm & Rijk". Leerlingen worden uitgedaagd om een historisch onderzoek te doen naar de geschiedenis van Arm & Rijk bij hen in de buurt. Op de bij dit lespakket behorende website vindt men o.a. instructiefilmpjes over het doen van historisch onderzoek en ideeën voor een verhaal. Door deelname aan dit project worden de leerlingen gestimuleerd om in hun eigen omgeving een bezoek te brengen aan bijvoorbeeld een museum, archief of bibliotheek.

woensdag 5 september 2012

Laat maar zien

Laat maar zien is een online methode voor beeldend onderwijs en cultuureducatie. Xplora heeft hier een abonnement op dat alleen bestemd is voor medewerkers en studenten van de PABO. Daarom wordt gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord. Iedere drie maanden krijgen wij een nieuw wachtwoord.  De actuele inloggevens kunnen jullie vinden op Pabo InfoCom bij links Beeldend onderwijs.
Laat maar Zien bestaat uit meer dan 360 kant-en-klare lessen. Elke activiteit bevat een duidelijke lesbeschrijving, suggesties voor de start van de les en een keur aan beeldmateriaal dat kinderen tot creëren uitlokt. Neem zelf eens een kijkje op de site van Laat maar zien en laat je inspireren!

woensdag 27 juni 2012

Eerste kinderboek in Lettertype Dyslexie

22 juni is er voor het eerst in Nederland een kinderboek uitgebracht in een speciaal lettertype dat ook door dyslectische kinderen gelezen kan worden. De schrijfster Lorena Veldhuijzen geeft haar boek Avonturen van Glas in twee lettertypes uit: een gangbaar type, en in Dyslexie, een lettertype van de Nederlandse ontwerper Christian Boer.
In de Verenigde Staten komen er al meerdere kinderboeken uit in dit lettertype, maar Nederland bleef tot nog toe achter. Ook Pixar Animation Studios kocht het aan voor een dyslectische acteur die animatiefilms inspreekt.


Veldhuijzen hoopt alle 8000 basisscholen van Nederland een gratis exemplaar van het boek aan te kunnen bieden.

Bron: diverse kranten en Lexima

woensdag 23 mei 2012

Digitale prentenboeken

Leesmevoor.nl is een website waar digitale prentenboeken te bekijken en te beluisteren zijn. De site wordt mogelijk gemaakt door vrijwillige bijdragen van schrijvers en illustratoren. Op de voorpagina staan de populairste prentenboeken.



Door een klik op de afbeelding start het verhaal gelijk. Vooral op het digitale schoolbord komen de prentenboeken goed tot hun recht. Je kunt de boeken ook afspelen met het geluid van de computer uit, dan lees je het verhaal zelf voor aan de kinderen. Door de pijltjes aan de zijkant wissel je snel van bladzijde. Je kunt de kinderen ook zelfstandig een prentenboek laten beluisteren.
Een aanrader voor kleuterjuffen en meesters maar ook voor ouders die thuis willen lezen met hun kinderen.
Bron: Vives, nr. 125, 12 mei 2012.

dinsdag 22 mei 2012

Apps voor kinderen

“Op zoek naar leuke apps voor kinderen?           
 Begin hier je zoektocht:
 besprekingen,  nieuws, tips enz.” 

donderdag 3 mei 2012

Media Ukkies

Op 1 mei, tijdens de Maand van de Mediaopvoeding, start de nieuwe campagne ‘Media Ukkies: mediaopvoeding voor peuters en kleuters’. Deze campagne wordt georganiseerd door Mediawijzer.net om op deze manier aandacht te vragen voor de mediaopvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Voor kinderen maken media een belangrijk onderdeel van hun leefwereld uit. Ondertussen staan de ontwikkelingen op mediagebied niet stil. Vraagt de muis nog om motorische ontwikkeling, dankzij de tablet en touchscreen is er voor de allerkleinsten geen enkele technische hindernis meer om zelf toegang te krijgen tot media. Deze ontwikkelingen vergen een heleboel van de ouders, omdat het belangrijk is om kinderen van deze leeftijd goed te begeleiden. Ouders worden verondersteld de juiste context aan te geven en te zorgen voor een goede mediabalans. Zij kunnen positieve ontwikkelingen stimuleren en grenzen stellen. Aan de andere kant kunnen ouders ook weer van hun kinderen leren.

Media Ukkie Award
De allerkleinsten vinden vaak al zelf hun weg op bijvoorbeeld YouTube of in games en hebben dikwijls ook al een sterke voorkeur voor bepaalde televisieprogramma’s. Maar welke media zijn ook daadwerkelijk leuk, leerzaam en goed om in te zetten bij mediaopvoeding? Om dit te bepalen, worden op 16 mei 2012 de Media-Ukkie Awards uitgereikt aan de beste media (tv, website en app) voor peuters en kleuters. Een vakjury bepaalt de nominaties. Op 1 mei worden de nominaties, waarop het publiek kan stemmen, bekend gemaakt. Wil jij weten wie de genomineerden zijn en je stem uitbrengen? Kijk dan op de website van Maand van de Mediaopvoeding. De uitreiking van de Media Ukkie Awards zal plaatsvinden op 16 mei in Beeld en Geluid.

Onderzoek
Om het belang van de campagne te ondersteunen is er nieuw onderzoek gedaan naar feiten en cijfers over het mediagebruik van kinderen in de leeftijd van 0 tot 8 jaar. Omdat de belevingswereld van (jonge) kinderen zich vooral afspeelt in de nabijheid van ouders of grootouders wordt ook het mediagebruik van deze groep onderzocht. De resultaten van dit onderzoek worden op 2 mei gepresenteerd en zijn vanaf deze datum ook na te lezen op de website van de Maand van de Mediaopvoeding.


MQ-test

De MQ-test is een test op het gebied van mediawijsaheid voor (groot)ouders. Met deze test kan inzichtelijk gemaakt worden hoe mediawijs ze zijn en hoe goed ze het doen qua mediaopvoeding. Aan het einde van de MQ-test weten ouders niet alleen wat ze al wel en niet weten en kunnen, maar krijg ze ook mediaopvoedtips.

woensdag 11 april 2012

Social Media Wijs

Sociale media, ook scholen kunnen er niet meer om heen. Social Media Wijs wil kinderen en jongeren wegwijs maken in de mogelijkheden die sociale media bieden om te leren, te communiceren en zich te profileren. Zij ontwikkelen programma's en geven trainingen op het gebied van sociale media voor kinderen, jongeren en hun leerkrachten en ouders.

Op de site van Social Media Wijs, een initiatief van Thijs van de Reep en Linda Vonhof is o.a. een Positief Social Media Protocol te downloaden.

donderdag 29 maart 2012

www.hetkind.org

http://www.hetkind.org/ is een(digitaal) platform. Het is een plek waar leraren, schoolleiders, ouders, kinderen elkaar inspireren, legitimeren op weg naar hun eigen, passende onderwijs- en opvoedpraktijk.
Iedereen die zich aansluit op www.hetkind.org wordt zichtbaar, sympathiseert met de uitgangspunten en laat zich door de zeven leidende principes inspireren.

Op www.hetkind.org is een grote hoeveelheid materiaal te vinden, variërend van praktijkverhalen tot wetenschappelijke literatuur. De database wordt voortdurend aangevuld en vernieuwd, door de redactie, door specifieke auteurs en wellicht door jullie. Door over de eigen onderwijs- en opvoedpraktijk te verhalen en wetenschap en onderzoek hieraan te verbinden, vindt naast inspiratie ook legitimatie plaats.
Initiator van het platform Hetkind is het NIVOZ (Nederlands Instituut voor onderwijs en opvoedingszaken).

donderdag 15 maart 2012

Boekenmarkt Xplora

Vandaag donderdag 15 maart kunnen jullie nog tot 22.00 terecht in Xplora bij de 2e hands boekenmarkt. Met name voor PABOstudenten liggen er veel boeken bij: werkboekjes en werkschriften die bij onderwijsmethodes horen, jeugdleesboeken etc. De prijzen varieeren van € 0,50 tot € 5,00. Maar dan heb je een 6-delige Medische encyclopedie.
Ook morgen van 8.00-17.00 is de boekenmarkt nog open.

dinsdag 13 maart 2012

Mei: maand van de mediaopvoeding


In mei wordt door Mediawijzer.net de bewustwordingscampagne Media Ukkies: mediaopvoeding voor peuters en kleuters gelanceerd.
Media maken steeds eerder en steeds vaker een belangrijk onderdeel uit van de leefwereld van kinderen. Internet en televisie wordt zelfs door de allerjongste kinderen bijna twee uur per dag gebruikt. De centrale boodschap van de campagne zal zijn dat mediagebruik goed en leuk kan zijn voor de ontwikkeling van het kind, maar dat men soms even moet opletten en bijsturen.
De campagne richt zich hoofdzakelijk op ouders van kinderen in de leeftijdsgroep van 0 tot 6 jaar, maar ook het onderwijs en de peuterspeelzalen worden uitgenodigd hierbij aan te sluiten.
Ter vergroting van het mediabewustzijn wordt door Mediawijzer.net een onderzoek geïnitiëerd naar het mediagedrag van kinderen tot 6 jaar en hoe de ouders daar in hun opvoeding mee omgaan. Voor ouders en opvoeders komt er op de campagne-site een Mediawijsheid test te staan, zodat zij inzicht krijgen in hun eigen mediawijsheid en -opvoeding.
Tijdens de Maand van de Mediawijsheid wordt de Media Ukkie Award uitgereikt aan die media (websites, apps, interactieve boeken, TV-programma's) die goed zijn voor de ontwikkeling of het vermaak van kleine kinderen.
Begin mei zullen de genomineerden op www.mediaukkies.nl bekend gemaakt worden. Eind mei zal de award in Beeld en Geluid uitgereikt worden.

maandag 12 maart 2012

Vensterlessen bij de canon van de Nederland.


Bijna drie jaar geleden, op 1 augustus 2009, werd de Canon van Nederland door het onderwijs in gebruik genomen. De canon bestaat uit vijftig vensters die samen een overzicht geven van "wat iedereen in elk geval zou moeten weten van de geschiedenis en cultuur van Nederland". Entoen.nu heeft een serie 'Vensterplaten' gemaakt die aansluiten bij deze vijftig vensters. Deze zijn geschikt voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs en vooral toegesneden op gebruik van het digibord. De platen zijn te gebruiken als vertelplaat, maar ook als interactieve ontdekplaats. De vensterplaten komen beschikbaar in aansluiting op de afleveringen die het NTR-programma "Het Klokhuis" over de canonvensters uitzendt in de reeks "Het Klokhuis maakt geschiedenis". Elke donderdag wordt op Nederland 3 vanaf 18.25 uur een nieuw venster geopend. Er zijn momenteel onder andere vensterplaten beschikbaar over:
- Rembrandt
- Hugo de Groot
- Veelkleurig Nederland
- Hunebedden
- Spinoza
Wie zich abonneert op de nieuwsbrief van entoen.nu krijgt maandelijks een update over de nieuwe opleveringen.
Voor meer informatie klik je op deze link

maandag 5 maart 2012

Passend onderwijs

De Tweede Kamer begint dinsdag 6 maart met de behandeling van het wetsvoorstel Passend Onderwijs. Een voorstel dat op veel kritiek stuit vanuit het onderwijs. Niet voor niets wordt er morgen door veel leerkrachten gestaakt. Wil je meer weten over passend onderwijs en de gevolgen hiervan, kijk dan eens op de website van het informatiepunt Passend Onderwijs.
Dit informatiepunt passend onderwijs valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Meer informatie over de staking van 6 maart en waarom leerkrachten tegen het wetsvoorstel zijn, vind je o.a. op de site van de Algemene Onderwijsbond.

Markt afgeschreven boeken Xplora Breda

Van woensdag 14 t/m vrijdag 16 maart wordt er in Xplora Breda een markt van afgeschreven boeken en tijdschriften gehouden. Boeken die niet meer in de collectie van Xplora passen (omdat er bijvoorbeeld een nieuwe druk van verschenen is, of omdat ze te weinig of niet uitgeleend zijn) worden te koop aangeboden. Vanaf € 0,50 ben je al eigenaar van een tweedehands boek. De totale opbrengst van de markt zal gedoneerd worden aan "Villa Pardoes".

donderdag 1 maart 2012

Ted van Lieshout wint Woutertje Pieterse Prijs

Ted van Lieshout heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2012 gekregen voor Driedelig paard. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd daarmee voor de vijfentwintigste keer uitgereikt. Driedelig paard is uitgegeven door Uitgeverij Leopold.

Ted van Lieshout (Eindhoven, 1955) werkte als illustrator en grafisch ontwerper en maakte boekomslagen en tekeningen voor kranten en tijdschriften. In 1982 begon hij te illustreren voor De Blauw Geruite Kiel, de kinderkrant van Vrij Nederland en vanaf 1984 publiceerde hij daarin gedichten en verhalen. Twee jaar later verschenen zijn eerste boeken waaronder de jeugdroman Raafs Reizend Theater en de eerste dichtbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen. Deze bundel werd in 1987 onderscheiden als beste bundel met een Vlag & Wimpel. In de loop der jaren is Ted van Lieshouts werk veelvuldig onderscheiden. Hij won het Charlotte Köhler Stipendium, een Gouden Griffel, vijf Zilveren Griffels, de Willem Wilminkprijs en de Theo Thijssenprijs. Zijn proza is in totaal in negen talen vertaald; zijn gedichten zijn er alleen in het Nederlands.
Sinds 1984 schrijft Ted van Lieshout scènes en liedjes voor Sesamstraat en van 1988 tot 2009 voor Het Klokhuis. Tot medio 1990 was Ted van Lieshout werkzaam aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag als docent tekenen en illustreren.

donderdag 9 februari 2012

Leesmonitor: kennisbank met gegevens over het lezen

De Leesmonitor is een kennisbank met actuele en
relevante onderzoeksgegevens over leescultuur,
leesbevordering en literatuureducatie in Nederland.
De 6 hoofdthema’s zijn: leestijd, leesmotivatie,
leesvaardigheid, literaire competentie, digitalisering
en basisgegevens over leesinfrastructuur.
De Leesmonitor is een initiatief van Stichting Lezen.
(Bron: Kennisnet)

donderdag 2 februari 2012

Nieuwe Zaken

Uitgeverij Zwijsen introduceert Nieuwe Zaken, één online digibordpakket voor alle zaakvakken voor groep 7 en groep 8. Nieuwe Zaken koppelt geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek aan actualiteit. Met aantrekkelijke en flexibel inzetbare lessen op basis van het laatste nieuws, brengt Nieuwe Zaken wekelijks de wereld in de klas.
Ter introductie biedt Zwijsen Nieuwe Zaken nu gratis aan, tot het einde van dit schooljaar.
Meer informatie over dit nieuwe digibordpakket, is te vinden op deze website. Hierop kun je ook een filmpje bekijken: "Nieuwe Zaken in 1 minuut."