donderdag 1 maart 2012

Ted van Lieshout wint Woutertje Pieterse Prijs

Ted van Lieshout heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2012 gekregen voor Driedelig paard. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd daarmee voor de vijfentwintigste keer uitgereikt. Driedelig paard is uitgegeven door Uitgeverij Leopold.

Ted van Lieshout (Eindhoven, 1955) werkte als illustrator en grafisch ontwerper en maakte boekomslagen en tekeningen voor kranten en tijdschriften. In 1982 begon hij te illustreren voor De Blauw Geruite Kiel, de kinderkrant van Vrij Nederland en vanaf 1984 publiceerde hij daarin gedichten en verhalen. Twee jaar later verschenen zijn eerste boeken waaronder de jeugdroman Raafs Reizend Theater en de eerste dichtbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen. Deze bundel werd in 1987 onderscheiden als beste bundel met een Vlag & Wimpel. In de loop der jaren is Ted van Lieshouts werk veelvuldig onderscheiden. Hij won het Charlotte Köhler Stipendium, een Gouden Griffel, vijf Zilveren Griffels, de Willem Wilminkprijs en de Theo Thijssenprijs. Zijn proza is in totaal in negen talen vertaald; zijn gedichten zijn er alleen in het Nederlands.
Sinds 1984 schrijft Ted van Lieshout scènes en liedjes voor Sesamstraat en van 1988 tot 2009 voor Het Klokhuis. Tot medio 1990 was Ted van Lieshout werkzaam aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag als docent tekenen en illustreren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten