dinsdag 16 december 2014

De kunst van meetkunde.

Rekenen is leuk en daarom wordt ieder jaar door uitgeverij Malmberg en de Universiteit Utrecht de Grote Rekendag georganiseerd.  Deze dag is bestemd voor alle groepen van het basisonderwijs in Nederland en Vlaanderen. Tijdens de Grote Rekendag ontdekken kinderen op een speelse manier wat je allemaal met rekenen kunt doen. Het thema van de Grote Rekendag is dit jaar "meetkunde uit de kunst in de klas". Kinderen kruipen, elk op hun eigen niveau, in de huid van een kunstenaar en maken meetkundekunst. Zo kunnen ze een meetkundeselfie maken, een grafiek vormen op de speelplaats of zelf een knikkerbaan ontwerpen.  De Grote Rekendag vindt plaats op woensdag 25 maart.

maandag 1 december 2014

Refworks inloopworkshops georganiseerd door Xplora

In het schooljaar 2014/15 verzorgt Xplora inloopworkshops voor Refworks.

RefWorks is een webapplicatie waarmee je op een eenvoudige manier literatuurverwijzingen (referenties) opslaat, beheert en gebruikt, bijvoorbeeld voor een onderzoek, werkstuk of afstudeerrapport. Wil je weten hoe je er je voordeel mee kunt doen, volg dan de 5 kwartier durende workshop.
Zowel in Xplora Breda als Den Bosch wordt de workshop aangeboden.
De inloop instructie is geschikt voor beginners, zowel studenten als medewerkers.
Inschrijven gaat via de link onderaan de Refworks-pagina.

De beschikbare data voor locatie Breda zijn:

Dinsdag 9 december 2014, 15-16.15 uur
Dinsdag 9 december 2014, 19-20.15 uur
Woensdag 7 januari 2015, 15-16.15 uur
Woensdag 7 januari 2015, 19-20.15 uur
Donderdag 12 februari 2015, 15-16.15 uur
Donderdag 12 februari 2015, 19-20.15 uur
Maandag 9 maart 2015, 15-16.15 uur
Maandag 9 maart 2015, 19-20.15 uur
Dinsdag 21 april 2015, 15-16.15 uur
Dinsdag 21 april 2015, 19-20.15 uur
Woensdag 20 mei 2015, 15-16.15 uur
Woensdag 20 mei 2015, 19-20.15 uur
Woensdag 10 juni 2015, 15-16.15 uur
Woensdag 10 juni 2015, 19-20.15 uur

maandag 24 november 2014

Boeken voor een prikkie.

Om ruimte in de kasten te houden voor nieuwe boeken, hebben we de afgelopen periode veel oude materialen afgeschreven. Het waren er zoveel dat er zelfs instortingsgevaar dreigde in het magazijn!
Deze week worden deze boeken verkocht in Xplora Breda. De boeken worden aangeboden voor minimaal 50 cent en maximaal een paar euro.
Misschien zit er nog wat bij voor je?
De opbrengst gaat zoals gebruikelijk naar een goed doel. Dit jaar naar Home of Good Hope in Namibië. Monica Imanga runt hier een soepkeuken die straatkinderen van gezonde maaltijden voorziet.


05

donderdag 13 november 2014

Altijd jevakliteratuur bij de hand.

Heb je altijd al je favoriete tijdschriften bij de hand willen hebben?
Dat kan vanaf nu via Browzine!
BrowZine is een app voor tablet en iPhone, waarme je de online tijdschriften die Xplora in haar collectie  heeft kunt lezen.  De gevonden artikelen kun je later offline terug lezen. Ook delen, mailen, twitteren en printen behoort tot de mogelijkheden. Maak een keuze uit het ruime titelaanbod en stel je eigen tijdschriftenplank samen!
Kijk voor meer informatie in de folder die bij elke informatiebalie van Xplora ligt.

dinsdag 28 oktober 2014

Kinderboekenweek 2015 : voer voor nieuwsgierige aagjes.

De feestneuzen en slingers liggen nog maar nauwelijks in de kast, of de CPNB maakt het thema voor de kinderboekenweek van volgend jaar al bekend. In 2015 zal de kinderboekenweek draaien rondom het thema "Raar, maar waar!" Boeken op het gebied van natuur, tecniek en wetenschap zullen in de spotlights staan. Simon van der Geest, auteur van "Geel gras", "Spinder" en "Dissus" gaat het kinderboekenweekgeschenk schrijven.


dinsdag 21 oktober 2014

Gratis cursus poëzie binnen de jeugdliteratuur.

Al wel eens gehoord van een MOOC?
MOOC staat voor Massive Open Online Courses.
Dit houdt in dat iedereen die het wil een MOOC kan volgen, ongeacht de vooropleiding en de plaats waar men zich bevindt. Een MOOC volgen is gratis.

Heb je altijd al iets meer willen weten over poëzie voor kinderen en wil je geïnspireerd raken door deze wereld? Dan is het volgen van deze MOOC een goede keuze.
Thema’s die aan bod komen zijn o.a.:
- het aanbod van jeugdpoëzie voor 0-12 jaar,
- het belang en de beleving van poëzie,
- de inzet van poëzie in het onderwijs.
Door middel van blogs, filmpjes, een webinar, interessante voorbeelden en lessuggesties komt de jeugdpoëzie tot leven. Als deelnemer wordt van jou een actieve bijdrage gevraagd door bijvoorbeeld reacties te geven op de blogs en filmpjes, opdrachten te maken, deel te nemen aan het twitterspreekuur en een bezoek te brengen aan de meet & greet met Hans Hagen.

De MOOC  poëzie is o.a. bestemd voor leerkrachten basisonderwijs en pabostudenten en duurt van vrijdag 14 tot vrijdag 28 november.
 Meer informatie en ischrijven via deze link. 

maandag 6 oktober 2014

Uittip.

Voor iedereen die de 60e kinderboekenweek op een inspirerende manier af wil sluiten is een bezoek aan het kinderboekenbal wellicht de moeite waard. Dit bal vindt plaats op zaterdag 11 oktober en wordt georganiseerd door de Montessorischool Breda in samenwerking met The Little English Libary en de Vlinderfabriek. Tussen 11.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers van alle leeftijden door middel van verschillende workshops en optredens kennis maken met allerlei facetten uit de Nederlandse- en Engelstalige jeugdliteratuur. Een familiekaart voor 4 personen kost € 12,50 maar voor studenten van de PABO is op vertoon van de studentenpas de entree gratis. Het adres van de Montessorischool Brea is Jan Nieuwenhuysenstraat 15.

woensdag 1 oktober 2014

Gouden Griffel voor Jan Paul Schutten

Schrijver Jan Paul Schutten won gisteravond voor de tweede keer de Gouden Griffel. De prijs voor het beste Nederlandstalige kinderboek. Hij kreeg de prijs voor 'Het raadsel van alles wat leeft', waarin hij de evolutie beschrijft. De uitreiking was tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele start van de kinderboekenweek.




Schutten won met Het raadsel van alles wat leeft dit jaar al de Gouden Tulp voor het beste non-fictieboek en de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor kinderliteratuur. Het boek maakt nog kans op de Jan Wolkers Prijs, een prijs voor het beste natuurboek.
Bijzonder is het feit dat Schuttens evolutieboek dit jaar zowel de Gouden Griffel als Gouden Penseel (voor beste illustraties) heeft gewonnen - een dubbele bekroning die slechts drie keer eerder is voorgekomen. De laatste keer was in 1985. Toen kregen Els Pelgrom en Thé Tjong-Khing de prijzen toegekend voor Kleine Sofie en Lange Wapper.

donderdag 25 september 2014

Kinderboekenmiddag

Als aftrap voor de Kinderboekenweek die volgende week van start gaat, werd op donderdag 25 september voor alle eerstejaars studenten van de PABO een kinderboekenmiddag georganiseerd. Door middel van een aantal workshops kregen de studenten ideeën aangereikt over het werken met kinder- en jeugdboeken die zij weer kunnen gebruiken tijdens hun stage. Onder andere Eric van Os, jeugdboekenschrijver, en Jan Verbart, jeugdbliothecaris en leesconsulent van de Openbare Bibliotheek Breda, gaven een inspirerende workshop.


De middag werd afgesloten met een voorleeswedstrijd, die deskundig gepresenteerd werd door Edwin Tholhuijsen. Deelnemers waren vertegenwoordigers uit alle eerstejaars klassen.  Anouschka Verschuren uit 1C,  Jan Maarten Donkers uit 1D en  Krista Looijensteijn uit 1A waren de winnaars en gingen met een bekroond kinderboek naar huis. Anouschka Verschuren, die eerste werd, gaat de PABO vertegenwoordigen op de provinciale voorleeswedstrijd die half maart gehouden zal worden.


dinsdag 16 september 2014

Tips voor de Kinderboekenweek.

Van 1 tot en met 12 oktober is het weer Kinderboekenweek. Dit jaar wordt hij voor de 60e keer gehouden. Al een hele poos borrelen er ideeën rondom de viering van deze feestelijke week. Een kleine greep uit dat alles.

Het thema van de kinderboekenweek is "Feest". Wil je er in je klas een feestje van maken? Kijk dan eens op deze website voor tips.

Ook dit jaar heeft "Kinderen voor kinderen" weer een lied gemaakt dat tijdens de Kinderboekenweek veelvuldig te horen zal zijn. De titel van deze song is, hoe kan het ook anders "Feest". Wil je het lied alvast horen klik dan op deze link.  Met de app "SpringSprong" voor de iphone kunnen alvast de bijbehorende danspasjes geoefend worden.

Vanaf 10 september is er ook een app te downloaden die hoort bij het prentenboek "Fabians feest". Dit boek is speciaal voor de Kinderboekenweek geschreven door Marit Törnqvist.


 

 

donderdag 11 september 2014

Kinderen en oorlogsbeelden

Op sociale media wordt oorlogsgeweld ongecensureerd geliked en gedeeld. De meest gruwelijke nieuwsbeelden gaan online rond en bereiken ook kinderen. Welk effect heeft dat eigenlijk op een kind of tiener? En wat kun je als ouder of leerkracht doen?
In de brochure Kinderen en oorlog in de (sociale) media van Mijn Kind Online en Mediawijzer.net geven experts hun visie hoe hiermee om te gaan richting kinderen.
Deze brochure is gratis te downloaden op de site van Mijn Kind Online

 

maandag 8 september 2014

Kinderboekenmiddag / Kinderboekenweek

 

Als voorbereiding op de Kinderboekenweek (van 1 t/m 12 oktober 2014) vindt er op donderdag 25 september a.s. een kinderboekenmiddag plaats voor alle 1e jaars studenten van de PABO.
Alle studenten krijgen die middag een workshop verzorgd door de kinderboekenauteur Eric van Os.


Ook vindt die middag de Voorleeswedstrijd plaats. Meer informatie over de locaties en de exacte tijden volgt nog.
Wil je alvast wat meer weten over Eric van Os. Neem dan eens een kijkje op zijn website.
Voor meer informatie over de Kinderboekenweek 2014 kun je hier klikken.

dinsdag 2 september 2014

Kindermuseumnacht.

Zin in een cultureel uitje?
Op zaterdag 6 september wordt in Den Haag voor de derde keer de Kindermuseumnacht gehouden.Veertien culturele instellingen, waaronder het Kinderboekenmuseum bieden dan een speciaal programma aan.
Zo is er de voorstelling "Kamishibai voor kleuters" van NTjong, waarin de mooiste verhalen van o.a. Max Velthuijs, Dolf Verroen en Hans en Monique Hagen tot leven gebracht worden, is er een meet en greet met auteur Niki Smit, kun je een kostuum voor Polleke (uit de boeken van Guus Kuijer) en haar vriendje Mimoun ontwerpen en is de tentoonstelling "Een vijver vol inkt. Kleur je wereld met Sieb Posthuma" te bezichtigen.
Het Kinderboekenmuseum zet deze "nacht" haar deuren tussen 16.00 en 20.00 uur voor iederen (dus niet alleen voor kinderen) open.
Wil je meer weten over de Kindermuseumnacht, neem dan een kijkje op deze website.


donderdag 19 juni 2014

Zin in een knalfeest?

Heb je na dezomervakantie iets te vieren in de klas? Hang dan eens geen slingers en ballonnen op, maar tover het lokaal om in een laboratorium. Zoek bijvoorbeeld naar de dader op een CSI-feest,  maak zelf verf of cosmetica, of leer chemische goocheltrucs. De Stichting C3 ontwikkelde speciale feestartikelen om jonge kinderen in aanraking te brengen met wetenschap en techniek. Het pakket met draaiboek is gratis te bestellen via deze website.

maandag 16 juni 2014

Lessuggesties voor kleuters

Ben jij steeds op zoek naar een uitdagende leeromgeving voor kleuters en wil je alledaags materiaal of alledaagse situaties inzetten? Kijk dan eens op deze website. Hierop doet juf Henrike van den Hurk verslag van talloze lessituaties in haar kleuterklas. Ook de uitspraken van de kinderen uit haar klas zijn niet te versmaden.

donderdag 15 mei 2014

Vliegende theepot

Stel je eens voor dat je op een stoffige zolder bent met daarop een heleboel oude spullen. Tussen al deze rommel vind je het Ideeëntoestel. Dit apparaat ziet eruit als een vliegende theepot en voor je het weet stap je in een wereld waar het onmogelijke mogelijk is en waar verzinnen, ontdekken en maken de belangrijkste bezigheden zijn.
Het lijkt op een sprookje, maar dit toestel bestaat echt en is een lesprogramma voor het basisonderwijs waarin creatief denken centraal staat.
De kapstok waaraan dit lesprogramma opgehangen is, vormt het verhaal van het Ideeëntoestel. Dit apparaat wordt bewoond door hele kleine mensjes die zich de Doordenkers noemen. In de werkplaatsen en ateliers die zich in het Ideeëntoestel bevinden kunnen de Doordenkers alles wat ze geleerd hebben gebruiken om nieuwe dingen te verzinnen en te maken. Leerlingen worden meegenomen in het verhaal waardoor ze geprikkeld worden om hun creatieve ideeën om te zetten in zichtbare resultaten.
 
Wil je meer weten over dit lesprogramma kijk dan eens op deze website.
 
 

 
 
 

donderdag 24 april 2014

MOOC je mee?

Wat is MOOC?
MOOC staat voor Massive Open Online Courses. Dit zijn gratis online cursussen die voor iedereen toegankelijk zijn. De meeste MOOCs zijn Engelstalig.
Op 19 mei start voor docenten en (aankomende) leerkrachten basisonderwijs op initiatief van Cubiss de vierdaagse Nederlandstalige MOOC "Ontluikend programmeren".
Programmeren is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in onze samenleving. Door te programmeren wordt je logisch en creatief denken gestimuleerd en verbetert je probleemoplossend vermogen. Wie kan programmeren heeft later betere kansen op de arbeidsmarkt, wat heel belangrijk is in een groeiende technologiesector.
De MOOC "Ontluikend programmeren" start met een offline aftrap bij Cubiss in Tilburg. Tijdens deze bijeenkomst zal Remco Pijpers van Mijn Kind Online van de stichting Kennisnet zorgen voor de nodige inspiratie en kan men deelnemen aan een aantal workshops.
Deelname aan deze MOOC is gratis. Aanmelden kan op http://www.moocmee.nl./

 

 

 
 
 

 



woensdag 23 april 2014

Centrum voor Mondiaal Onderwijs

Het Centrum voor Mondiaal Onderwijs maakt aanvullend lesmateriaal voor basis- en voortgezet onderwijs voor verschillende vakken of projecten. De onderwerpen: ontwikkelingssamenwerking, oorlog & vrede, mensenrechten, milieu, duurzame ontwikkeling en Europa.

Alle informatieboekjes die door het CMO zijn uitgegeven, zijn sinds kort gratis als pdf te downloaden van de site van CMO. Er zijn ongeveer 80 titels beschikbaar over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals wereldsteden, Europese Unie, landen en volken, dieren en milieu.

donderdag 17 april 2014

Nieuwe brochure Kinderen en online privacy

Privacy is de private ruimte in ieder mens: je eigen gedachtewereld, je gevoelsleven, je innerlijk. Hoe zorgen we dat we de privacy van kinderen waarborgen, nu deze door de technologie steeds verder in de verdrukking komt? Deze en andere vragen worden beantwoord in de brochure Kinderen en online privacy van Digibewust, Mijn Kind Online en Kennisnet. Kinderen en Online Privacy
De brochure Kinderen en online privacy helpt ouders en leerkrachten op weg met privacyvraagstukken. De inhoud bestaat onder andere uit:
- 10 tips voor ouders
- 10 tips voor jonge gebruikers
- Een stappenplan waarmee je kinderen helpt hun online identiteit te bewaken
- Vraag en antwoord over online privacy voor scholen
- Vuistregels voor privacy
De brochure is te downloaden op de website van Kennisnet.

dinsdag 15 april 2014

Dag Tegen Pesten

Steeds meer jongeren worden slachtoffer van cyberpesten. De impact  op het leven van scholieren hiervan is vele malen groter dan ‘gewoon’ pesten. Vervelende opmerkingen en foto's verspreiden zich via internet immers razendsnel, zijn voor iedereen zichtbaar en gaan nooit meer weg. De KRO en BNN besteden vandaag (15 april) door middel van een thema-avond aandacht aan dit probleem. In "Dag Tegen Pesten" voeren de presentatoren Sophie Hilbrand en Arie Boomsma indrukwekkende gesprekken met pesters, slachtoffers, ouders en deskundigen. Ze belichten onder meer het bestaan van de zogeheten ‘haat-apps’ waarmee scholieren elkaar anoniem kunnen pesten en bespreken met de aanwezige gasten het ‘omstanders-experiment’.
De thema-avond "Dag Tegen Pesten" is vanavond vanaf 21.00 uur te zien op Nederland 3. Later op de avond, om 23.05 uur zendt BNN de documentaire "Cyber Bully" uit, die gaat over cyberpesten in Amerika.
Waar de uitzending op tv stopt, gaat "Dag Tegen Pesten" online verder. Op het forum van de site http://www.dagtegenpesten.nl/ kunnen bezoekers meepraten.
Degenen die vanavond niet in de gelegenehid zijn om dit programma te bekijken kunnen altijd op http://www.uitzendinggemist.nl/ terecht.

donderdag 10 april 2014

Hond goed voor verbetering van de leesvaardigheid

 
Dr. Holly Lane, verbonden aan de School of Special Education, School of Psychology en Early Childhood Studies van de Universiteit van Florida, heeft een opmerkelijk onderzoek gedaan. Nog opmerkelijker is het resultaat van dat onderzoek.
Verschillende kinderen met een verschillend niveau in leesvaardigheid werden gekoppeld aan een hond of een mens. Gedurende vijf weken, moesten ze elke week een half uur voorlezen aan de aan hen gekoppelde partner. Aan het eind van deze proefperiode lieten kinderen die voorlazen aan een hond een verbetering in de leesvaardigheid zien. Bij kinderen die de een mens als voorleespartner hadden was de leesvaardigheid een beetje achteruit gegaan. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat kinderen met een lage leesvaardigheid weinig vorderingen boeken bij het voorlezen aan een hond.

(Bron: Teachers Channel)
 

maandag 7 april 2014

De Eerste Wereldoorlog in beeld gebracht voor kinderen.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Hoe was het om te leven in die tijd? De NTR probeert dit voor jongeren van 9 tot 14 jaar in beeld te brengen. De serie "Kleine handen in de grote oorlog" vertelt aan de hand van brieven en dagboeken het verhaal van een jong hoofdpersonage uit telkens een ander land. Zo wordt de oorlog van alle kanten belicht.  Bij de televisieserie, die acht afleveringen omvat, hoort ook een interactieve webcomic, waarin spelers in vier avontuurlijke missies ervaren hoe het was om een verdwaalde piloot in vijandelijk gebied of een U-boot-kapitein te zijn. "Kleine handen in een grote oorlog" wordt elke zondag van 18.55 tot 19.20 uitgezonden op Nederland 3.

dinsdag 18 maart 2014

En we noemen hem NAO.

Kan een robot in de klas van meerwaarde zijn voor het onderwijs? Vincent Klabbers, docent op PABO De Kempel in Helmond, doet hier onderzoek naar. De robot, genaamd NAO, die bij dit experiment gebruikt wordt ziet er uit als een klein mensje. Hij kan praten en bewegen, waardoor zijn inzet een heel andere inpact heeft dan bijvoorbeeld een iPad. Het is een soort extra leermiddel voor kinderen en kan gezien worden als een verlengstuk van de docent. De robot kan bijvoorbeeld assisteren bij een interactieve geschiedenisles, waar hij een verhaal vertelt, moeilijke woorden uitlegt en illustraties detecteert die kinderen hem laten zien. Het nadeel van de inzet van NAO is dat het echt een machine is. Zijn stem klinkt robotachtig en NAO kan alleen dingen doen die voorgeprogrammeerd zijn. Meteen inspringen op situaties die zich in de klas voordoen is er niet bij.
Wil je zien hoe NAO werkt? Kijk dan eens op: www.facebook.com/NAOKempel.

 Bron: Bijlage bij Brabants Dagblad (mrt. 2014)

woensdag 12 maart 2014

Rapport: dit geeft het basisonderwijs uit aan ict

Vandaag is een nieuw rapport van Kennisnet verschenen over de ict-kosten van het basisonderwijs. Een paar resultaten uit het onderzoek: per leerling en per leerkracht geven kleine schoolbesturen meer uit aan ict dan grote schoolbesturen. Ict-kosten vormen jaarlijks 3,2% van de totale kosten en 14,4% van de materiële kosten. En er wordt relatief veel aan print- en kopieerapparatuur uitgegeven, waardoor 24% van het ict-budget wordt uitgegeven aan analoge informatie.


Het volledige rapport en de infographic zijn te downloaden op de site van Kennisnet.

maandag 10 maart 2014

Inschrijving Media Ukkie Award

Elk jaar worden er in Nederland een heleboel apps voor kleine kinderen gemaakt, maar welke zijn nu echt leuk, creatief, leerzaam en goed in te zetten bij de mediaopvoeding? Met het instellen van de Media Ukkie Award wil Mediawijzer.net de kwaliteit en het aanbod van apps voor peuters en kleuters via internet bevorderen. Tot en met 27 maart kan iedereen een favoriete app aanmelden op http://www.mediaukkies.nl/. Een vakjury zal de ingediende apps ten aan zien van een aantal criteria beoordelen. Op 15 april zal de winnaar bekend gemaakt worden.  Het juryrapport wordt openbaar gemaakt via de website van Mediaukkies.


donderdag 6 maart 2014

Week van het geld.

Van zaterdag 8 tot en met vrijdag 14 maart 2014 vindt de vierde editie van de Week van het geld plaats. De officiële opening door koniging Maxima wordt op maandag 10 maart in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid verricht. Het doel van deze week is om (basisschool)leerlingen beter om te leren gaan met geld. Wijzer in geldzaken ontwikkelde samen met uitgeverij Zwijsen gratis lespakketten voor groep 1 tot en met groep 8 van de basisschool. Bij elk pakket horen ook ouderbladen, die ouders kunnen gebruiken bij de financiële opvoeding van hun kind. Daarnaast wordt er op alle Nederlandse scholen een speciale 'Week van het geldkrant' verspreid. Ouders, leerkrachten en kinderen vinden op deze website een overzicht van activiteiten. Tevens zijn via deze website ook de gratis lespakketten te downloaden.

zondag 16 februari 2014

Engelse bibliotheek voor iedereen in Breda

Eind februari opent in de hal van de Montessorischool in Breda The Little English Library. Een bibliotheek met Engelstalige boeken voor kinderen van twee tot twaalf jaar. Initiatiefnemer is de Engelse Titia Gruenbaum die twee jaar geleden van Londen naar Breda verhuisde.. Het vinden van Engelstalige lectuur voor haar twee kinderen bleek erg lastig. Zo ontstond het idee voor een Engelstalige jeugdbibliotheek. De bibliotheek is zowel bestemd voor Engelstalige kinderen die in Breda wonen als voor Nederlandse kinderen die hun Engels willen verbeteren. De bibliotheek is toegankelijk voor iedereen.

  Bron: BN De Stem 11-02-2014

dinsdag 11 februari 2014

Lesideeën Olympisch Spelen.

Hebben jullie ook zo genoten van onze gouden olympiërs en willen jullie daarom in de klas aandacht besteden aan de Olympische Spelen? Kijk dan eens op de website van WatNou? van Kennisnet Kids.
Op WatNou? kunnen de leerlingen van groep 4 tot en met 8 enthousiast aan de slag gaan rondom het thema Olympische Spelen. Naast interessante artikelen en leuke filmpjes zijn op deze website ook spelletjes en weetjes te vinden, waarbij een beroep gedaan wordt op de mediavaardigheden van kinderen. Zowel de oude als de moderne Spelen, het Olympisch Stadion en Sotsji komen aan bod.

donderdag 6 februari 2014

Lesideeën voor Safer Internet Day

Op dinsdag 11 februari is het Safer Internet Day. Elk jaar wordt op de tweede dinsdag van februari in meer dan 70 landen aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. Het thema van dit jaar is: ‘Let’s create a better internet together’.
Wil je op deze dag in groep 7 of 8 een les besteden aan mediawijsheid dan staat op Klasse TV een heel lespakket rondom dit thema klaar. Het lespakket bestaat uit een zestal verschillende video's die gaan over verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld reclame, social media, zoekmachines en digitaal pesten. Bij elke video zijn praatplaten en lesbrieven gevoegd die gebruikt kunnen worden in de les.

dinsdag 4 februari 2014

Don't worry. be (Whats)Happy.

Welke leerkracht heeft er geen last van kinderen die ruzie maken via Whatsapp?
WhatsHappy maakt de problemen met chatten bespreekbaar en daagt kinderen in de klas uit om afspraken te maken over de omgang met elkaar. Deze afspraken kunnen op een poster gezet worden, die weer opgehangen kan worden in de klas. Hoewel niet elk kind een smartfone heeft of Whatsapp gebruikt, kan de les ook gebruikt worden voor andere chatomgevingen. WhatsHappy is niet alleen geschikt voor het basisonderwijs, maar ook voor de onderbouw van de middelbare school en sportverenigingen.
De les is ontwikkeld door Remco Pijpers, expert jeugd en digitale media van Kennisnet.

dinsdag 28 januari 2014

Onderwijs door de jaren heen

Hoe ging het er vroeger bij jou aan toe in de klas? Schreef jij met een krijtje, potlood, kroontjespen of een balpen? Zat jij aan een, in hoogte verstelbaar, tafeltje of een houten lessenaar? Stond er een krijtbord voor de klas of een digibord? Het onderwijs is door de jaren heen enorm veranderd en het Erfgoed Depot in Riel heeft daarover nu een tentoonstelling ingericht. Naast deze tentoonstelling heeft het Erfgoed Depot ook de mogelijkheid om leskisten (bijvoorbeeld voor geschiedenis) uit te lenen. En er bestaat de mogelijkheid om een workshop af te nemen bij deze leskisten. Mogelijkheden te over daar in Riel. Het Erfgoed Depot is van donderdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur geopend. Meer informatie www.erfgoed-depot.nl of 013-7370209, Erfgoed Depot Dorpstraat 56, 5133 AH Riel.

maandag 20 januari 2014

Poëzieweek

Van donderdag 30 janari tot en met woensdag 5 februari vindt in Nederland en Vlaanderen de poëzieweek plaats. Het thema van deze week is "Verwondering". Tijdens deze week zie en proef je overal gedichten. Op straat, op het station, in de supermarkt en op school. Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland en de CPNB hebben voor het basisonderwijs een aantal lessugesties rondom poëzie verzameld die terug te vinden zijn via de volgende link.




donderdag 16 januari 2014

Nationale voorleesdagen 2014

De Nationale Voorleesdagen, die in 2014 gehouden worden van 22 januari tot en met 1 februari, gaan a.s. woensdag weer van start. Zij worden geopend met het Nationale Voorleesontbijt. Tijdens dit ontbijt lezen lokale beroemdheden en bekende Nederlanders voor op basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.
Doelstelling van deze jaarlijkse activitiet is het bevorderen van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De doelgroep zijn ouders van kinderen tussen ½ en 6 jaar.
Dit jaar staat het prentenboek "Krrrr...okodil" van Catharine Rayner centraal.


woensdag 8 januari 2014

Afstudeerspreekuur: Eerste hulp bij afstuderen

Sinds dit schooljaar biedt Xplora ook voor afstudeerders van de PABO deze nieuwe service aan.
Het Afstudeerspreekuur is een korte individuele training van ongeveer anderhalf uur, waarin ruimte is voor jouw inbreng. De training wordt gegeven door een ervaren informatiemedewerker in Xplora.


Een aantal 4jaars heeft al gebruik gemaakt van deze service.
Zou jij ook nog wel wat hulp kunnen gebruiken bij je literatuuronderoek, meld je dan aan en maak een afspraak. Meer informatie vind je hier.