dinsdag 15 december 2015

Sociale media in het speciaal onderwijs

Hoe vergroot je de leefwereld van kinderen?
Hoe leer je pubers veilig whatsappen?
Hoe profteren leerlingen van social media?


Elke leerkracht, ook de leerkrachten in het speciaal onderwijs, houden zich met deze vragen bezig. Maar hoewel juist de leerlingen in het speciaal onderwijs extra kwetsbaar zijn en daardoor behoefte hebben aan goede begeleiding, wordt over deze onderwerpen vooral voor leerkrachten in het reguliere onderwijs geschreven. Leerkrachten in het speciaal onderwijs zitten echter niet stil. Zij moeten vaak zelf het wiel uitvinden en uitzoeken hoe zij sociael media het beste in hun klas kunnen toepassen. Een aantal van deze best practices zijn gebundeld in het boek "Sociale media in het speciaal onderwijs". Elk hoofdstuk vertelt het verhaal van één of twee leekrachten en bevat in de kantlijn een lessugestie. Elke les neemt ongeveer twintig minuten in beslag.
Wil  je het boek lezen, klik dan op deze link of kom het boek lenen in Xplora.

















maandag 7 december 2015

Afstudeerspreekuur



Je bent al een tijdje bezig met je afstudeerscriptie, maar loopt vast bij het doen van je literatuuronderzoek. Schiet niet meteen in paniek, maar meld je aan voor het afstudeerspreekuur. Tijdens een individuele afspraak proberen wij je weer op het goede spoor te zetten. Aan deze afspraak zijn geen kosten verbonden.
Meld je aan via onze locatie agenda. (Maak eerst een account aan in dit systeem; je kunt je Avans inlog niet gebruiken.)













 

maandag 16 november 2015

Week van de Mediawijsheid.


Media vervullen een steeds grotere rol in ons leven. Nooit eerder was het met anderen in contact komen zo eenvoudig. Intussen communiceren we zo snel en massaal met elkaar dat privacy, zorgvuldigheid, en het ‘even tot tien tellen’ er vaak bij inschieten.
Daarom vraagt de Week van de Mediawijsheid, die van 20 t/m 27 november gehouden wordt, aandacht voor het belang van mediawijsheid. Dit jaar is het motto van deze week “Recht op mediawijsheid” en staat media en respect centraal. 


Meedoen aan de Week van de Mediawijsheid? Een drietal tips:

·       Doe mee aan MediaMasters
Een vast onderdeel van de Week van de Mediawijsheid is Het spel MediaMasters. Aan de hand van spannende opdrachten ontdekken kinderen uit groep 7 en 8 in het basisonderwijs elke dag samen met hun leerkrachten en ouders hoe ze op een verstandige en leuke manier met media om kunnen gaan.

·       Bekijk samen de acht stellingen met betrekking tot mediawijsheid.

Mediawijzer.net formuleerde acht mediawijze stellingen voor in de klas. Ga met elkaar in gesprek en laat leerlingen zelf een mening vormen.

Dowload hier de poster met de acht stellingen.

·       Voer een “keukentafelgesprek”
De Week van de Mediawijsheid wil de discussie tussen ouders en kinderen stimuleren. Zo snappen kinderen beter waar ouders bezorgd over zijn en zien ouders in hoe mediawijs hun kind al is. Tijdens het keukentafelgesprek
gaan ouder(s) en kind(eren) in gesprek over mediagebruik en -gedrag. Het is een kleine test met vragen zoals als:
     - Hoe belangrijk is een mobieltje voor jullie?
     - Welke regels zijn er in het gezin?
     - Hoe actief zijn jullie op sociale media?



dinsdag 3 november 2015

Engelse kinderboeken in Xplora (2)

Hoera! Alle Engelse kinderboeken staan nu in Xplora.


Wil je precies weten waar ze staan? Volg de Engelse voetjes in Xplora.


maandag 19 oktober 2015

Engelse kinderboeken in Xplora

Xplora heeft onlangs een grote donatie Engelstalige jeugdliteratuur ontvangen.

Lees meer over de samenwerking van The Little English Library (TLEL) en Xplora: in Punt en op de site van TLEL.

Omdat de boeken eerst in de catalogus opgenomen moeten worden, zijn ze nog niet allemaal beschikbaar. De titels die al wel geleend kunnen worden staan in Xplora op de eerste verdieping bij plaatsingscode 475.327.

In de catalogus kan je alvast zien welke titels er in de kast staan.


maandag 12 oktober 2015

Lammert Blokhuis: Kinderboeken over techniek

Afgelopen donderdag vond de jaarlijkse kinderboekenochtend voor eerstejaars plaats.
Docent Lammert Blokhuis opende de ochtend met een inspirerende lezing over kinderboeken binnen het thema techniek, passend bij het landelijke kinderboekenthema Raar maar Waar.



Om alle boeken die Lammert in sneltreinvaart presenteerde nog eens rustig te bekijken staan ze hier op een rijtje:

ABC
Je hebt het vast wel eens gehoord op bruiloften: een ABC aangepast aan het bruidspaar.
Een oud ABC voor kinderen is A is een aapje dat eet uit zijn poot (ca 1830). Op de site van de Koninklijke Bibliotheek kan je een geïllustreerde editie uit 1837 digitaal bekijken.
Binnen het thema van de Kinderboekenweek past een ABC over techniek: Ontdek het abc... techniek.


Informatieve kinderboeken over techniek
Donald Duck Kookboek - Ook stripboeken zijn geschikt om informatie over te brengen.
Bakfeest : trakteren & zo - Handige recepten voor bijvoorbeeld kruidnootjes (let op, geen pepernootjes!), te gebruiken tijdens je stage.



Voorleesboeken en prentenboeken over techniek
Het grote versjesboek - Zelfs met gedichten kun je het thema techniek introduceren!
Mogen wij u ophijsen, mevrouw? - Een praktisch probleem is aanleiding om onderzoek te doen naar katrollen, hefbomen en hijsen.
Sjakie en de chocoladefabriek - Een klassieker als boek en als film. In de fabriek uit het verhaal komen veel technische zaken aan de orde.
Voeten op het stuur - Ieder basisschoolkind heeft wel een fiets of wil sleutelen aan een fiets. Een boek vol nieuwe woorden op het gebied van gereedschap.



Voorbereiding beroepstaak 3

De trollenval - Met veel technisch vernuft wordt een ingewikkelde machine gebouwd om een trol te vangen. Dit sluit mooi aan bij beroepstaak 3, waarin studenten een Goldbergmachine moeten bouwen.


Cliffhanger

Kikker is kikker - Kikker probeert iets te worden wat hij niet is. Conclusie: blijf wie je bent!
Lammert had voor iedereen speciaal een wit papiertje uitgezocht voor een spectaculaire afsluiting: een wave van door iedereen zelf gevouwen vliegtuigjes.


Helaas zitten de boeken niet in de collectie van Xplora, maar zijn ze wel beschikbaar in veel openbare bibliotheken, kijk eens in PiCarta.




maandag 5 oktober 2015

Raar maar waar: Kinderboekenweek 2015


"Wist je dat alleen vrouwelijke muggen steken?"

"Wist je dat als je je rechteroog sluit nooit over je rechterschouder kunt kijken?"

"Wist je dat de zon vlammen uitstoot van 20 tot 50 miljoen graden?"


De kinderboekenweek draait dit jaar om natuur, wetenschap en techniek en daar hoort het motto "Raar maar waar" bij. Aanstaande woensdag gaat de landelijke kinderboekenweek van start en duurt tot zondag 18 oktober.

Voor onze eerstejaars PABO-studenten is op donderdag 8 oktober een kinderboekenochtend georganiseerd met een lezing door kinderboekenschrijver Daan Remmerts de Vries, workshops van verschillende docenten en natuurlijk de voorleeswedstrijd.
In de flyer (PDF) staat het volledige programma.


In Xplora staat naast de servicebalie een presentatie met alle boeken die een Zilveren Griffel of Zilveren Penseel hebben gewonnen. De winnaars van de Gouden Griffel en Penseel zijn nog niet bekend.

Meer weten over de kinderboekenweek?

www.kinderboekenweek.nl
http://onderwijs.kinderboekenweek.nl/
https://www.facebook.com/Kinderboekenweek
http://kvk.vara.nl/clips/36-raar-maar-waar

dinsdag 15 september 2015

Prinsjesdag : Geld in Xplora

Prinsjesdag:  kijken naar de mooiste hoedjes op het Binnenhof,  luisteren naar de Troonrede van de koning of de Miljoenennota narekenen?

In de Onderwijswerkplaats (Xplora) staat materiaal genoeg om te leren rekenen met geld!


Afbeelding gemaakt met ThingLink



Update 16/9/2015

Avans-student Pascal van Steen heeft voor Kidsweek een Prezi gemaakt waarin de Troonrede aan kinderen wordt uitgelegd. Handig voor een les over Prinsjesdag (en ook voor jezelf ;) )

dinsdag 1 september 2015

Leraren kritisch over passend onderwijs.

Een jaar na de invoering van de wet Passend Onderwijs zien leraren de toekomst van kinderen met een zorgbehoefte somber in. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van het "Algemeen Dagblad" en DUO Onderzoek. Vanwege de grootte van de klassen kunnen leraren speciaal, basis- en voortgezet onderwijs leerlingen die extra aandacht nodig hebben niet goed begeleiden.
Bijna allemaal zien ze dat kinderen met een zorgbehoefte het moeilijk hebben in de gewone klas. Deze leerlingen zijn gewend aan individuele aandacht en voelen zich vaak  onbegrepen, waardoor ze het moeilijk vinden om zich aan te passen aan de groep. Ook het zelfstandig werken en het werktempo levert problemen op. De leerkrachten geven ook nog eens aan niet goed genoeg toegerust te zijn om die extra ondersteuning goed te kunnen geven. Van deze situatie worden ook "gewone" kinderen de dupe, omdat zij te weinig aandacht krijgen. Klassenassisten inzetten wordt nog te weinig gedaan.


Wil je het hele artikel lezen, klik dan op deze link.














maandag 29 juni 2015

Geniet van de zomer!

Vandaag begint de allerlaatste week van het allerlaatste blok van dit schooljaar!

Op de eerste verdieping van Xplora hebben we een kleine tentoonstelling ingericht met het thema "Ik ga op reis".
Zoek je nog leesvoer voor je vakantie? Kom vooral even kijken.

Moet je toch nog hard aan de slag deze zomer?
Xplora blijft gewoon open, maar met aangepaste openingstijden: 8.30 - 17.00u.

Het blog neemt ook een zomerpauze, maar is op maandag 31 augustus weer terug!

Geniet van de zomer.

donderdag 25 juni 2015

Modderdag

Aanstaande maandag is het Modderdag! Ja, je leest het goed: geen moederdag, maar modderdag.

Afbeelding: Pezibear/Unsplash.com

Stichting Veldwerk Nederland (kennis- en praktijkcentrum voor natuureducatie) organiseert deze dag om kinderen in contact te brengen met de natuur. Op een speelse manier leren kinderen wat er allemaal bloeit en groeit in een een modderige sloot en welke dieren ook van modder houden.


Ook in Xplora te vinden: Natuur aan de basis,  het tijdschrift van Veldwerk Nederland voor natuur- en milieuonderwijs voor de basisschool.


donderdag 18 juni 2015

Stress voor de toetsweek?

Volgende week start de laatste toetsweek voor de zomervakantie.
Ben je volop aan het stressen of heb je alles onder controle?

Als je nog tips nodig hebt om zo efficiënt mogelijk te studeren, loop dan even binnen bij Xplora.
Bij plaatsingscode 450.8 vind je onder andere de volgende twee titels:



Jan-Willem van den Brandhof
Leer als een speer
450.8 BRAN
Harm Hoeksema
Studeren doe je zo
450.8 HOEK
Check beschikbaarheid in Xplora Check beschikbaarheid in Xplora


Veel succes!

woensdag 10 juni 2015

Buitenspeeldag

Het stond vast al weken in je agenda: het is vandaag Buitenspeeldag! Lees meer over speciale activiteiten op Buitenspeeldag.nl.

Spelen de kinderen van je stageschool ook graag op het schoolplein? En zie jij het als een grote speelplaats of zet jij het schoolplein ook in als leeromgeving?

In Xplora vind je meer over dit onderwerp:

Greet Caminada, Yvonne Leenders, Buitenspelen in het zonnetje : de speelplaats als krachtige leeromgeving
471.1 CAMI








En kijk ook eens in de Onderwijsdatabank
> Over de inrichting van een schoolplein
> Rapport van Jantje Beton over de stand van zaken rond Nederlandse schoolpleinen


donderdag 4 juni 2015

30 nietjes

Herkenbare situatie? Je hebt hard gewerkt aan een prachtig werkboek voor een les op je stageschool. Na een laatste controle op typefouten ga je naar Xplora en print je het werkboek in dertigvoud uit. Met die enorme berg papier sta je bij de informatiebalie, want daar staat een nietmachine. Da's toch best veel werk: dertig nietjes!

Dat kan makkelijker! Laat de printer het werk doen. Bij het geven van de printopdracht kies je bij Finishing voor Staple + Collate.


Succes!

maandag 1 juni 2015

Mediawijs in de 21e eeuw

Een belangrijke taak van de leraar van de 21e eeuw is aan kinderen leren hoe om te gaan met internet en social media. Internet is enerzijds een haast onuitputtelijke bron van nuttige informatie, maar anderzijds ook een gevaarlijke bron voor bijvoorbeeld online pesten.
Kortom: hoe maken wij kinderen mediawijs? Of hoe maken wij kinderen digitaal geletterd?

Er zijn verschillende onderzoeken en initiatieven rond dit onderwerp. Xplora zet ze voor je op een rijtje:


Kijk voor praktische tips en lessuggesties op Mediawijsheid.nl.
De website is onlangs compleet vernieuwd en een stuk overzichtelijker geworden.
Neem ook eens een kijkje bij het lesmateriaal dat de website aanbiedt.

Het ministerie van OCW heeft het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling (SLO) gevraagd te onderzoeken welke 21e eeuwse vaardigheden belangrijk zijn in het onderwijs en hoe deze vaardigheden in het onderwijsprogramma ingezet moeten worden. Het eindrapport 21e eeuwse vaardigheden in het curriculum van het funderend onderwijs is zojuist verschenen. Lees het hele rapport (PDF).

Ook buiten het onderwijs wordt nagedacht over mediawijsheid en digitale geletterdheid. Het CodePact is een samenwerkingsverband tussen bedrijven en overheidsinstellingen met als doel het ontwikkelingen van 21e eeuwse vaardigheden. Op de website wordt de doelstelling verder uitgelegd.


Heb je meer vragen over mediawijsheid? In Xplora zijn enkele medewerkers opgeleid tot mediawijsheid-coach. Zij zullen je graag meer vertellen over mediawijsheid in de klas.


dinsdag 26 mei 2015

Lezen is leuk! Meer over leesbevordering

Regelmatig maken we in Xplora, naast de oranje informatiebalie op de eerste verdieping, een kleine tentoonstelling over een PABO-onderwerp.
Nu presenteren we daar boeken, tijdschriften en lesmethoden over leesbevordering.

Wil je meer lezen over leesbevordering? We hebben een aantal links verzameld:

Stichting Lezen - Het landelijk platform voor leesbevordering dat zich ten doel stelt de leescultuur in Nederland in brede zin te bevorderen.

Land van lezen - Uitgeverij Zwijsen biedt hier een overzicht van Nederlandse kinderboeken en verrijkingsmateriaal voor in de les.

Dossier Leesbevordering op Leraar24 - Leraar24 is een online platform van, voor en door leraren. Leraar24 is een samenwerking tussen Kennisnet, NRO en Onderwijscoöperatie

Lesideeën voor leesbevordering - Pinterest-pagina van de Openbare Bibliotheek Rotterdam over leesbevordering op basisscholen.

Leesmonitor - Onderzoek over lezen, leesbevordering en literatuureducatie in opdracht van Stichting Lezen.



maandag 18 mei 2015

Annie M.G. Schmidt-week


Deze maand is het 20 jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt overleed. Maar haar boeken zijn nog springlevend! Dat blijkt wel uit de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-week, georganiseerd door kinderboekenuitgeverij Querido.

Het thema is dit jaar Het grote dierenfeest. Op www.anniemgschmidtweek.nl  stelt de uitgever lesmateriaal beschikbaar , zoals kleurplaten, versjes en lessuggesties.

Wil je meer lezen over Annie M.G. Schmidt?
In Xplora staat de biografie Anna, geschreven door Annejet van der Zijl.
En natuurlijk staan er klassiekers als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Floddertje, Minoes, etc.

maandag 11 mei 2015

Docentendag kinderboekenmuseum.

Op woensdagmiddag 10 juni organiseert het Kinderboekenmuseum in Den Haag een inspiratievolle middag over lezen en leesplezier. Elke (bijna) leraar basisonderwijs is welkom. Speciale gast is kinderboekenauteur en oud-leraar Jacques Vriens. Deelname aan deze bijeenkomst is gratis. De middag duurt van 14.30 tot 16.15 uur en wordt afgesloten met een borrel. Aanmelden kan vanaf medio mei.

woensdag 6 mei 2015

Zo word je een gemotiveerde student

Het vierde blok is niet de makkelijkste studieperiode: veel gebroken weken met steeds een enkele dag vrij voor Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, enzovoort. En natuurlijk is het op de dagen dat je wel naar school moet eindelijk mooi weer.

Heb je dan ook moeite om je te concentreren op je studie? Of merk je op je stage dat je leerlingen ook last hebben van het voorjaar?

We hebben in de collectie genoeg boeken die je helpen je motivatie te verbeteren. Zoek eens op "motivatie" in de catalogus.

We zetten alvast een paar boeken op een rij:
Gemotiveerd leren en lesgeven: de kracht van intrinsieke motivatie - Anje Ros, Jos Castelijns, Anne-Marieke van Loon, Kris Verbeeck Motivatie binnenstebuiten : het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten - Huub Nelis & Yvonne van Sark Uitstelgedrag : waarom we lastige dingen voor ons uit schuiven en hoe we hiervan afkomen - Piers Steel

Zoek ook eens in de Onderwijsdatabank op "motivatie" voor online videomateriaal, leermiddelen, websites en nog meer literatuur.

donderdag 23 april 2015

Nieuw tijdschrift: Passend Onderwijs Magazine

Sinds dit schooljaar is iedere school verplicht om passend onderwijs te bieden. Er zijn de afgelopen jaren al heel wat boeken verschenen over dit onderwerp, waarvan Xplora ook een flink aantal heeft aangeschaft. (typ eens "passend onderwijs" in de catalogus).


Er verschijnt ook al enige tijd een tijdschrift dat volledig is gericht op passend onderwijs: Passend Onderwijs Magazine.

Sinds kort ook te lezen in Xplora:

  • in de tijdschriftenkast op de eerste verdieping
  • het nieuwste nummer is niet uitleenbaar
  • oudere nummers zijn uitleenbaar voor één week
  • maandag 20 april 2015

    Koningsspelen - sporten op de basisschool

    Afgelopen zaterdag is de Nationale Sportweek van start gegaan. Overal in Nederland worden sportieve activiteiten georganiseerd die laten zien dat bewegen gezond én vooral erg leuk is. Klik hier om te kijken wat er in jouw stad of dorp op de kalender staat.

    Het is belangrijk om kinderen al jong kennis te laten maken met sport. Het is niet alleen gezond om veel te bewegen, sport stimuleert ook samenspel. Koning Willem Alexander vindt sporten voor basisschoolkinderen zo belangrijk dat nu jaarlijks Koningsspelen worden georganiseerd. Dit jaar worden de Koningsspelen georganiseerd op vrijdag 24 april.

    Iedere basisschool vult de sportdag op zijn eigen manier in. Ben je op stage en zijn jullie nog druk bezig met organiseren? Of zijn de Koningspelen allang georganiseerd, maar zoek je nog inspiratie voor een sportdag later dit schooljaar?

    Enkele tips van Xplora:

    Lichamelijke opvoeding Magazine
    tijdschriftenkast eerste verdieping
    uitleenbaar voor één week
    Bewegingsonderwijs in het speellokaal
    477.81 BEWE
    Fitte kinderen, sportieve tieners
    477.8 KEMP
    Didactiek van het bewegingsonderwijs
    477.8 BEHE

    woensdag 15 april 2015

    Dag tegen pesten

    Pesten... Bijna iedere school heeft er mee te maken.

    Pesten blijft een actueel thema waar één keer per jaar nog eens extra aandacht voor is: de Landelijke Dag tegen Pesten.

    Aanstaande zondag 19 april organiseert Stichting Stop Pesten Nu! in Dierenpark Rhenen een dag vol optredens van bekende Nederlanders met als doel aandacht te vragen voor pesten.

    In Xplora hebben we een flink aantal boeken over het thema Pesten. Zoek eens in de catalogus op het onderwerp "pesten".

    Wist je ook dat we niet alleen boeken hebben, maar ook DVD's? Denk eens aan de volgende documentaires en TV-programma's:


  • Dag tegen pesten, programma van KRO en BNN
  • Jong: Pesten doet pijn, programma van EO
  • Gepest, programma van Peter van der Vorst van RTL4


  • dinsdag 17 maart 2015

    Themadag apps, games en educatie

    Ontwikkelingen gaan razend snel, zeker in de digitale wereld. Ben jij een onderwijsdier in hart en nieren en wil je meer weten over de nieuwste ontwikkelingen op digitaal gebied? Dan is een bezoekje aan Appril's themadag apps, games en educatie een aanrader. Op deze dag staan kinderen en digitale ontwikkelingen centaal. Ontmoet ontwikkelaars van games en apps en laat je inspireren door deskundigen uit de wereld van de wetenschap en het onderwijs, het bedrijfsleven en de techniek, mediawijsheid en overheid. Ben aan het einde van deze dag op de hoogte van de mogelijkheden en grenzen van apps en educatie en keer huiswaarts met nieuwe ideeën en handvaten om onderwijs beter en aantrekkelijk te maken voor je leerlingen. Voor een overzicht van de sprekers kijk je op deze website.
    De themadag vindt plaats op woensdag 22 april van 9.30 tot 17.00 uur in Seats2meet Utrecht CS (Hoog Catharijne) en is bestemd voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs. Deelnamekosten bedragen € 60,--.


    dinsdag 3 februari 2015

    Ontdek media met Ontdekmedia.


    De maatschappij is aan het veranderen; iedereen wordt steeds afhankelijker van media. Ook het basisonderwijs krijgt hiermee te maken. Maar welke media kun je het beste inzetten bij je lessen? Met Ontdekmedia wordt deze keuze gemakkelijker gemaakt. Ontdekmedia is een gratis platform dat een overzicht geeft van onderwijsmethoden, werkvormen en mediatools die bij alle reguliere vakken binnen het basisonderwijs gebruikt kunnen worden. Door Ontdekmedia te gebruiken kunnen leerkrachten heel gemakkelijk nieuwe mediavormen vinden die de bekende werkvormen in een lesmethode vervangen. Weet je niet hoe zo'n mediavorm precies werkt? Geen nood, ook handleidingen zijn opgenomen. Daarnaast heeft elke opgenomen tool een niveau-aanduiding gekregen, waardoor men gemakkelijker in kan schatten wat het beste bij je voorkennis past. Heb je bijvoorbeeld geen of weinig ervaring, dan kies je niveau 1, ben je wat meer gevorderd dan past niveau 3 wellicht beter bij je. Ontdekmedia is na registratie gratis te raadplegen via deze link.