maandag 1 juni 2015

Mediawijs in de 21e eeuw

Een belangrijke taak van de leraar van de 21e eeuw is aan kinderen leren hoe om te gaan met internet en social media. Internet is enerzijds een haast onuitputtelijke bron van nuttige informatie, maar anderzijds ook een gevaarlijke bron voor bijvoorbeeld online pesten.
Kortom: hoe maken wij kinderen mediawijs? Of hoe maken wij kinderen digitaal geletterd?

Er zijn verschillende onderzoeken en initiatieven rond dit onderwerp. Xplora zet ze voor je op een rijtje:


Kijk voor praktische tips en lessuggesties op Mediawijsheid.nl.
De website is onlangs compleet vernieuwd en een stuk overzichtelijker geworden.
Neem ook eens een kijkje bij het lesmateriaal dat de website aanbiedt.

Het ministerie van OCW heeft het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling (SLO) gevraagd te onderzoeken welke 21e eeuwse vaardigheden belangrijk zijn in het onderwijs en hoe deze vaardigheden in het onderwijsprogramma ingezet moeten worden. Het eindrapport 21e eeuwse vaardigheden in het curriculum van het funderend onderwijs is zojuist verschenen. Lees het hele rapport (PDF).

Ook buiten het onderwijs wordt nagedacht over mediawijsheid en digitale geletterdheid. Het CodePact is een samenwerkingsverband tussen bedrijven en overheidsinstellingen met als doel het ontwikkelingen van 21e eeuwse vaardigheden. Op de website wordt de doelstelling verder uitgelegd.


Heb je meer vragen over mediawijsheid? In Xplora zijn enkele medewerkers opgeleid tot mediawijsheid-coach. Zij zullen je graag meer vertellen over mediawijsheid in de klas.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten