Het Gouden Penseel 2012 is gewonnen door illustrator Sieb Posthuma. Hij ontving de onderscheiding woensdag 27 september in het Rijksmuseum voor zijn illustraties in het boek Een vijver vol inkt van Annie M.G. Schmidt. Karina Schaapman kreeg het Zilveren Penseel uitgereikt voor Het Muizenhuis : Sam en Julia (fotografie Ton Bouwer). Het Gulden Palet, de nieuwe bekroning voor het werk van een buitenlandse illustrator, werd uitgereikt aan Kitty Crowther voor Kleine Man en God.
Vlag en WimpelsNaast de bovengenoemde Penselen en het Palet kregen drie boeken een Vlag en Wimpel: Papa, hoor je me?, met illustraties van Annemarie van Haeringen en tekst van Tamara Bos, Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan van Wouter van Reek en Juffrouw van Zanten en de zeven rovers, met illustraties van Dorine de Vos en tekst van Mathilde Stein.
Tentoonstelling
Na de uitreiking van de prijzen werd de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend door de winnaars. Tot en met 26 november 2012 zijn hier de originele prenten te zien van de winnaars van de Penselen en het Palet. Daarnaast wordt er aandacht aan de Boekensleutel besteed.
Bron: persbericht CPNB
donderdag 27 september 2012
woensdag 26 september 2012
Zilveren griffels uitgereikt
In Amsterdam zijn dinsdagavond 25 september de Zilveren Griffels uitgereikt, de prijzen voor de beste kinderboeken van 2012.
De winnaars:
Sjoerd Kuyper - O rode papaver, boem pats knal!
Wouter van Reek - Keepvogel en Kijkvogel
6+
Edward van de Vendel - Toen kwam Sam
Siri Kolu - Ik en de rovers
9+
Harm de Jonge - Vuurbom
Truus Matti - Mister Orange
Informatief
Bibi Dumon Tak - Winterdieren
Jacqueline van Maarsen - Je beste vriendin Anne
Poëzie
Ted van Lieshout - Driedelig paard
Volgende week woensdag begint de Kinderboekenweek (3-14 oktober). Op 2 oktober wordt bekend wie het allerbeste kinderboek heeft geschreven. Die schrijver krijgt dan de Gouden Griffel.
dinsdag 25 september 2012
Oktober: maand van de geschiedenis
De hele maand oktober 2012 staat geschiedenis in de belangstelling, want dan gaat de negende editie van de Maand van de Geschiedenis van start. Door meer dan honderd instellingen verspreid over Nederland worden verschillende activiteiten georganiseerd. Het thema van de Maand van de Geschiedenis is Arm & Rijk.
Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs is een lespakket ontwikkeld met als titel: Bij mij om de hoek : verhalen over Arm & Rijk". Leerlingen worden uitgedaagd om een historisch onderzoek te doen naar de geschiedenis van Arm & Rijk bij hen in de buurt. Op de bij dit lespakket behorende website vindt men o.a. instructiefilmpjes over het doen van historisch onderzoek en ideeën voor een verhaal.
Door deelname aan dit project worden de leerlingen gestimuleerd om in hun eigen omgeving een bezoek te brengen aan bijvoorbeeld een museum, archief of bibliotheek.
woensdag 5 september 2012
Laat maar zien
Laat maar zien is een online methode voor beeldend onderwijs en cultuureducatie. Xplora heeft hier een abonnement op dat alleen bestemd is voor medewerkers en studenten van de PABO. Daarom wordt gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord. Iedere drie maanden krijgen wij een nieuw wachtwoord. De actuele inloggevens kunnen jullie vinden op Pabo InfoCom bij links Beeldend onderwijs.
Laat maar Zien bestaat uit meer dan 360 kant-en-klare lessen. Elke activiteit bevat een duidelijke lesbeschrijving, suggesties voor de start van de les en een keur aan beeldmateriaal dat kinderen tot creëren uitlokt. Neem zelf eens een kijkje op de site van Laat maar zien en laat je inspireren!
Laat maar Zien bestaat uit meer dan 360 kant-en-klare lessen. Elke activiteit bevat een duidelijke lesbeschrijving, suggesties voor de start van de les en een keur aan beeldmateriaal dat kinderen tot creëren uitlokt. Neem zelf eens een kijkje op de site van Laat maar zien en laat je inspireren!
Abonneren op:
Posts (Atom)