dinsdag 26 mei 2015

Lezen is leuk! Meer over leesbevordering

Regelmatig maken we in Xplora, naast de oranje informatiebalie op de eerste verdieping, een kleine tentoonstelling over een PABO-onderwerp.
Nu presenteren we daar boeken, tijdschriften en lesmethoden over leesbevordering.

Wil je meer lezen over leesbevordering? We hebben een aantal links verzameld:

Stichting Lezen - Het landelijk platform voor leesbevordering dat zich ten doel stelt de leescultuur in Nederland in brede zin te bevorderen.

Land van lezen - Uitgeverij Zwijsen biedt hier een overzicht van Nederlandse kinderboeken en verrijkingsmateriaal voor in de les.

Dossier Leesbevordering op Leraar24 - Leraar24 is een online platform van, voor en door leraren. Leraar24 is een samenwerking tussen Kennisnet, NRO en Onderwijscoöperatie

Lesideeën voor leesbevordering - Pinterest-pagina van de Openbare Bibliotheek Rotterdam over leesbevordering op basisscholen.

Leesmonitor - Onderzoek over lezen, leesbevordering en literatuureducatie in opdracht van Stichting Lezen.



maandag 18 mei 2015

Annie M.G. Schmidt-week


Deze maand is het 20 jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt overleed. Maar haar boeken zijn nog springlevend! Dat blijkt wel uit de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-week, georganiseerd door kinderboekenuitgeverij Querido.

Het thema is dit jaar Het grote dierenfeest. Op www.anniemgschmidtweek.nl  stelt de uitgever lesmateriaal beschikbaar , zoals kleurplaten, versjes en lessuggesties.

Wil je meer lezen over Annie M.G. Schmidt?
In Xplora staat de biografie Anna, geschreven door Annejet van der Zijl.
En natuurlijk staan er klassiekers als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Floddertje, Minoes, etc.

maandag 11 mei 2015

Docentendag kinderboekenmuseum.

Op woensdagmiddag 10 juni organiseert het Kinderboekenmuseum in Den Haag een inspiratievolle middag over lezen en leesplezier. Elke (bijna) leraar basisonderwijs is welkom. Speciale gast is kinderboekenauteur en oud-leraar Jacques Vriens. Deelname aan deze bijeenkomst is gratis. De middag duurt van 14.30 tot 16.15 uur en wordt afgesloten met een borrel. Aanmelden kan vanaf medio mei.

woensdag 6 mei 2015

Zo word je een gemotiveerde student

Het vierde blok is niet de makkelijkste studieperiode: veel gebroken weken met steeds een enkele dag vrij voor Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, enzovoort. En natuurlijk is het op de dagen dat je wel naar school moet eindelijk mooi weer.

Heb je dan ook moeite om je te concentreren op je studie? Of merk je op je stage dat je leerlingen ook last hebben van het voorjaar?

We hebben in de collectie genoeg boeken die je helpen je motivatie te verbeteren. Zoek eens op "motivatie" in de catalogus.

We zetten alvast een paar boeken op een rij:
Gemotiveerd leren en lesgeven: de kracht van intrinsieke motivatie - Anje Ros, Jos Castelijns, Anne-Marieke van Loon, Kris Verbeeck Motivatie binnenstebuiten : het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten - Huub Nelis & Yvonne van Sark Uitstelgedrag : waarom we lastige dingen voor ons uit schuiven en hoe we hiervan afkomen - Piers Steel

Zoek ook eens in de Onderwijsdatabank op "motivatie" voor online videomateriaal, leermiddelen, websites en nog meer literatuur.